dinsdag 29 november 2011

# 18: LibraryThing is niet mijn ding!

Ook wel eens lekker om te beseffen; nee dat hoeft van mij niet. LibraryThing ziet er gelikt uit. Ik kan me goed voorstellen dat het goed te gebruiken is als een soort digitale etalage zoals ik regelmatig zie op blogs van collega's of op internet.

Ik ben aan het rommelen geweest met LibraryThing. Ik dacht aan de boekenkast thuis (of sinds de verhuizing het ontbreken ervan) een heleboel (veel te veel) grote stapels boeken waarvan de kans groter is dat je eerder iets anders leuks vindt dan datgene wat je zoekt. Helemaal niet handig en ik ben zelfs weleens wakker geworden terwijl ik terug moest denken aan een fragment uit 'het Bureau' waarin Maarten Koning uitlegt dat een kantoor in kan storten door een te grote (of heet dat hoge) vloerbelasting.

Enthousiast begon ik aan LibraryThing. De eerste twee boeken (noem het liefde, een sterfgeval in de familie) moest ik zelf toevoegen. Vol goede moed bedacht ik dat ik morgen verder zou gaan (wat dus bijna 3 weken geleden is). Ondertussen ben ik mijn wachtwoord vergeten (ja, ik heb braaf een standaard wachtwoord en gebruikersnaam maar deze kon ik in dit geval niet gebruiken omdat ie al vergeven was.) Gister hield ik nog een strenge peptalk tegen mezelf; het gemak waarmee je een digitale boekenkast in kunt delen, op
kan ruimen, herinrichten op thema, schrijver etc. Maar nee, de rommelkont in mij heeft vandaag besloten dat de deadline van 23 dingen zo dichtbij is, dat ik beter door kan gaan met ding 19!


vrijdag 11 november 2011

# 17: het gemak van mobiel internet

Sinds een jaar heb ik een smartphone. Ik denk dat het plezier dat ik van mijn smartphone heb weinig mensen zal verbazen. In de trein krijg ik regelmatig reacties over het gemak en plezier waarmee mijn zoontje van bijna twee de smartphone gebruikt. Een jaar terug was de laptop onbetwist het apparaat dat ik het meeste gebruikte. Die plek is nu allang ingenomen door mijn telefoon. Ik las in de informatie die bij 23 dingen hoort, dat mensen een telefoon met internetverbinding de ideale plek vinden om informatie te vinden. Voor een groot deel van de informatie geld dat ook voor mij. Toch blijft er informatie die ik graag op andere manieren vergaar. Bijvoorbeeld een boek met mooie afbeeldingen bekijken of een gesprek voeren met een verkoper in een winkel. Vaak is het gebruik van een combinatie van hulpmiddelen het prettigste. Waarbij bij mij de telefoon vaak de eerste is. Alice de Jong, informatieprofessional stelt dat de bibliotheek meer in moet zetten op de mobiele technologie. De website van de bibliotheek is goed te raadplegen op een een smartphone. Muziekweb sinds de laatste update minder. Toch zou het leuk zijn als er meer leuke en interessante apps komen!

dinsdag 1 november 2011

# 16: YouTube levert het bewijs: Tobias houdt van.... de bibliotheek!


In het 'ding' over YouTube kan een filmpje niet ontbreken. Als ik zoek op 'bibliotheek' kom ik al gauw bij Tobias terecht. Dat is leuk, dat filmpje ken ik nog van een bijeenkomst van 100 talenten. Een filmpje, bijvoorbeeld geplaatst op YouTube is voor de bibliotheek een perfecte manier om reclame te maken. Over activiteiten die komen, de collectie of juist om te laten zien wat we doen. Wel moet een filmpje van een professionele organisatie van goede kwaliteit zijn. Goede beeldkwaliteit, goed gemonteerd en het liefst met wat tekst; beeld met tekst zegt meer! En niet alle computers hebben het geluid aanstaan dus dan is beeld met tekst ook een voordeel.

YouTube is ook een mooie aanvulling op de bibliotheekcollectie met vooral stilstaand beeld en tekst. Bijvoorbeeld voor een werkstuk over olifanten; je kunt op internet veel meer van het gedrag zien; hoe gaan ze met elkaar om, wat is het formaat van een jong olifantje, hoe speelt ie met zijn vader? Ook een boek over bijvoorbeeld leren breien kan mooi aangevuld worden met een filmpje; hoe doe je dat nou. Om films of games te promoten kunnen we gebruik maken van trailers. Het gebruik van de daisy-speler of uitleg over de collectie of indeling van de bibliotheek: wij laten het je zien! Ideeën genoeg dus. En met Windows Live Movie Maker en een goeie mobiele telefoon bereikbaar voor iedereen.

Ook hier is wel een kanttekening te plaatsen; een goed filmpje maken kost tijd!