dinsdag 30 oktober 2012

# 3: de schoolkrant; vernieuwd! (informatie filteren)

Hoewel informatie filteren natuurlijk niet helemaal overeen komt met het maken van een schoolkrant, is dit wel de associatie die bij mij wordt opgeroepen bij het lezen van 'Content curation'. En voor de duidelijkheid daar wordt ik blij van! Nou was mijn bijdrage als basisschoolleerling beperkt tot het nieten van gestencilde pagina's van zeer slechte kwaliteit. Toch vond ik het erg leuk, in de lerarenkamer rondjes lopen om de tafel waarbij je aan het eind van het rondje een volledige schoolkrant verzameld had. Laatst kwam ik tot de verheugende ontdekking (hoewel ik natuurlijk wel medelijden had met al die leerlingen die nu niet meer tijdens de les rondjes kunnen lopen in de lerarenkamer) dat de schoolkranten van tegenwoordig er héél anders uit zien. Digitaal, aantrekkelijk en afwisselend gepresenteerd een service die we als bibliotheek ook aan onze huidige maar dus ook allerlei toekomstige klanten kunnen gaan leveren lees ik! Ja, een logische volgende stap na(ast) '7 dingen' of  '#dtv'. Er zijn allerlei mensen die allerlei nieuwe interactieve sociale media niet willen of kunnen ontdekken zonder hulp. Van die groep ben ik me wel bewust. Die zie ik ook rgelmatig om me heen. Laatst besefte ik eigenlijk dat de factor 'tijd' toch ook wel een grote rol speelt. Er is zoveel leuks om je in te verdiepen dat het soms wel fijn is als je op jouw interessegebied of nog persoonlijker, jouw geheel aan interesses, regelmatig even wordt bijgespijkerd. Het is niet alleen heel fijn om jouw schoolkrant (maar dan in de vorm van een persoonlijk online tijdschrift) door te bladeren (swipen) vanuit je luie stoel en zo lekker op de hoogte te blijven van alle zin en onzin die je als mens bezig houdt, het is ook echt een service waar mensen als die goed en snel wordt geleverd vast ook voor willen betalen. Grappig dat ik daar echt op gewezen moet worden, door het maken van dit verdiepding; een mooie leerervaring! Dit kan natuurlijk zowel over onze fysieke collectie als digitale trends gaan en het liefst natuurlijk allebei (wat ik ook terugzag in die 'moderne schoolkrant'). Ik geloof dat deze blog niet heel duidelijk is, dat komt omdat ik het al helemaal voor me zie en er dus even niet van een afstandje naar kan kijken. Ik zit namelijk heerlijk te knippen en plakken aan mijn eigen digitale tijdschrift, speciaal voor...MIJ (euh... voor alle bibliotheekklanten natuurlijk!)

woensdag 24 oktober 2012

#2: een gezonde traktatie! (twitter verdiept)


Wat is twitter voor mij? Iets wat ik niet mis als ik het niet doe. Iets wat ik inspirerend vindt als ik het wel doe. Ik las laatst ergens dat hard werken prima is, als je regelmatig de gelegenheid neemt om op te laden. Als je opgeladen bent kun je niet alleen sneller maar ook beter werken. Opladen kun je doen met een kopje koffie, door een wandeling te maken of door even lekker te twitteren. Op twitter volg ik mensen waar ik me in het gewone leven niet zo gauw in zou verdiepen of bijvoorbeeld alleen als ik een interview van hen zou lezen. Toen ik als experiment een tijdje onze eigen bibliotheek op twitter volgde, merkte ik dat ik over informatie beschikte die ik anders waarschijnlijk niet had gehoord of minder snel had opgepikt. Deze informatie kon ik gebruiken in gesprekken met collega's en klanten. Naar aanleiding van een presentatie van twee collega's heb ik me nu verdiept in #dtv (durf te vragen). Ik zou niet durven zeggen dat het volgen me wijzer heeft gemaakt, wat wel anders zou zijn als ik actief vragen beantwoord zou hebben, trouwens. Toch heeft het wel degelijk iets gedaan met mijn brein; het heeft me even opgefrist en andere kanten opgestuurd dan die ik normaal op zou gaan. Wat me ook kan gebeuren als ik even lekker tijd neem voor een kopje koffie of een fijne herfstwandeling. Ik zou het dus goed kunnen gebruiken als een traktatie voor mijn brein of creativiteit. Heerlijk al krijg ik door alles wat op me af komt wel hele warme wangen. Tijd voor een verfrissende herfstwandeling. Gelukkig heb ik nu pauze! En ja, zo werkt het voor mij misschien wel: èn/èn.

woensdag 17 oktober 2012

#1: Spierpijn (privacy)

Met gemak haal ik het euforische gevoel terug na de afsluiting van 23 dingen. Ik zie net mijn opmerking 'I'm 23' terug en kan me nog de overtuiging herinneren waarmee ik dat zei. En toch moet ik zeggen dat de 'verdiepdingen' op het juiste moment komen voor mij... Ik ben tegenwoordig actief op 'facebook' en 'pinterest'. Voor 23 dingen vond ik 'sociale media' heel leuk, maar dan vooral voor anderen. Nu doe ik meer met mijn nieuwsgierigheid naar sociale media en iets nieuws als 'Instagram' ga ik dan ook meteen onderzoeken. Toch heb ik gemerkt dat in mijn privéomgeving de meeste mensen sceptisch staan tegenover sociale media. Juist omdat 'privacy' toch wel een heikel punt blijkt te zijn. Wel jammer, eigenlijk! Ik merk dat ik toch een drempel voel bij het verkennen van sociale media met 'onbekenden'.
Maar hier dus een nieuwe impuls om me verder te verdiepen en dan in de veilige omgeving van mijn collega's. En nu ik daar mee start voel ik toch wel de nodige spierpijn. Jaja, ook als je 23 bent moet je je conditie op pijl houden. Als ik ga kijken of ik mezelf terug kan vinden op internet schrik ik wel een beetje bij het zien van een account dat ik overigens niet zelf heb aangemaakt van het goudklompjes traject. Ik kan woord voor woord een paar aan mij gerichte mailtjes nalezen van iemand waar ik destijds een opleiding mee volgde. En dat is wel iets om je ook bewust van te zijn; niet alleen je eigen informatie maar ook die van anderen (in dit geval in over mij!) kan van alles over jou loslaten. En om voor nu mee af te sluiten: tijdens het tikken van dit stukje volg ik half een gesprek van een paar collega's: over het gebruik van internet onder werktijd. hmm.... hoe zou het overkomen als ik onder werktijd naar afbeeldingen over spierpijn zit te zoeken?? haha...